A mi kis falunkról

Cered község Nógrád megye északkeleti csücskében, a Medves hegység lábánál fekszik. Az 1900 - as évek elején kedvelt üdülőhely volt , lovardával, teniszpályával, a turisták számára fenntartott tóval, vendégházakkal várták az idelátogató vendégeket. Az első világháború, és a trianoni határ meghúzása szétszakította az addigi szerves kulturális, gazdasági egységként működő Medvesalját, és az itt lévő településeket. Az idegenforgalom " feltámadása " az 1990 - es évek végére tehető, ekkor nyitottam meg első fecskeként a Csengettyűs Vendégházat bár szinte mindenki kétkedve csóválta a fejét, mondván : ki jönne ide ?

Az idő - és rengeteg munka meghozta gyümölcsét, ma a megye egyik legtöbbet látogatott településévé vált Cered, már nem csak fekvése, és szépsége miatt hanem az itt tartott rendezvények is számos érdeklődőt vonzanak. Sok vendégem kiindulópontként választ minket, hisz Észak - Magyarország és ma már a határok eltűnésével a Felvidék látnivalói egynapos autós kirándulással elérhetők. A település infrastruktúrája kiépült.Jól ellátott élelmiszerboltok, söröző, étterem,klasszikus falusi kocsma, posta, dohánybolt megtalálható a településen.

Sokszor felteszik a kérdést: - miből élnek itt az emberek? Nos működik még néhány üzem Salgótarjánban, vannak helyi vállalkozók- zömmel építőipar- akik foglalkoztatnak embereket, a helyzet azonban elég súlyos, az elvándorlás eléggé aggasztó jelenség. Viszonylag sok fiatal végez egyetemen, főiskolán, de a munkalehetőség, a fizetés nem nyújt perspektívát a letelepedéshez. 

 

Szép kártya elfogadóhely

Elérhetőség

Tajti László

Telefon: +36 20 443 8858

Cím: HU 3123 Cered, Dankó út 3

E-mail: tajtilaci1@gmail.com